13 juli 2024

Jardell Kanga klar för Bajen

Annons
banner
Annons
banner

18-årige Jardell Kanga är klar för Hammarby. Den vänsterfotade och BP-fostrade anfallaren ansluter från Bayer Leverkusens P19-lag och var under våren utlånad till nederländska De Graafschap. Kontraktet är skrivet över säsongen 2028.


– Jag är jätteglad över att Jardell har valt Hammarby. Att vi får förtroendet av honom att utveckla och förädla den talang han besitter. Det är alltid extra kul när unga killar från Stockholm så uppenbart vill till vår verksamhet, för att de vet att den håller väldigt hög kvalitet. Vi ska tillsammans med Jardell jobba stenhårt för att fortsätta på inslagen väg - göra Hammarby till ett bättre fotbollslag, vinna fler matcher och fortsätta utveckla talangfulla fotbollsspelare, säger Hammarbys sportchef Mikael Hjelmberg.

Jardell Kanga föddes i Stockholm, men började spela fotboll i AFC Eskilstunas knattelag. Efter halvtannat år i Vasalund kom han som tioåring till Brommapojkarna, där han efter fyra år i akademin skrev på ett A-lagskontrakt. Redan den påskriften kritade in honom i klubbens historieböcker; vid 15 år och 28 dagars ålder blev han yngst någonsin.

Säsongen 2021 hade emellertid bara börjat – på försäsongen provtränade ”Jarre” med FC Barcelona och då Ettan Norra dragit igång blev han både rekordung debutant och målskytt i BP. Det blev sammantaget fem pytsar och tre målpass då 22 framträdanden fördelades på lika många starter som inhopp, när de rödsvarta vann serien överlägset och återvände till Superettan.

Tiden i BP:s A-trupp blev inte längre än ganska precis ett år. I januari 2022
presenterades han av Bayer Leverkusen, som nyförvärv till Bundesliga-klubbens P19-lag. Jardells framfart fortgick även i blågul skrud. Detta år blev han förste svensk att göra tre mål i ett EM-gruppspel på P17-nivå, där han sammantaget svarade för sju baljor på tolv matcher. På hösten valdes den mångsidigt offensive talangen med det fina vänsteravslutet ut av The Guardian, som ett av världens 60 största löften bland spelare födda 2005.

I mars 2023 kom debuten för P19-landslaget i EM-kvalmötet med Portugal, medan matchandet i Bayer Leverkusens äldsta ungdomslag fortgick. Närmast bakom sig i karriären har Kanga en vår på lån hos nederländska De Graafschap. I klubbens U21-lag kom målen, men i andraligan Keuken Kampioen Divisie blev det bara ett inhopp, i hemmamötet med Willem II. Nu väntar alltså spel i grönvit skrud för Jardell Kanga.


Varmt välkommen till Hammarby IF, Jardell!

HTV-intervju med Jardell följer senare under dagen.


Foto: hammarbyfotboll.se/Johan Gustafsson

Nyheter

Herr