16 oktober 2024
Tuffast möjliga motstånd väntar som bekant för Bajen i UEFA Women’s Champions League på onsdagskvällen – regerande mästarlaget på bortaplan. I sina tidigare CL-gruppspelsmatcher på hemmaplan har ”Barça” resultatraden 9-0-0 och målskillnaden 45-1. Ska man ändå möta världens bästa lag, så är det väl på ett sätt inspirerande för Hammarby att Barcelona knappast kan rotera bort sig i morgon; man behöver ett resultat efter den inledande 0-2-missräkningen i Manchester. Här är en titt på motståndet.
Historik: Vi tog en snabbtitt på FCB i samband med grupplottningen. Katalansk damfotboll i rödblå regi drogs alltså igång 1970, samma år som Hammarbys damverksamhet påbörjades. Laget spelade i samma dräkter som herrarna och klubben hade hela tiden Peña Femenina Barcelonista, som namnet löd till 1983, och därefter Club Femenino Barcelona under sina vingar – även om stöttningen varierade. Pionjär och initiativtagare var Immaculate Cabeceran i Soler, en 18-årig tjej som helt enkelt frågade klubbens president om man inte kunde dra igång ett lag och lira en match på Camp Nou. Annonsen i klubbtidningen som han lät publicera gav stort gensvar. Frågan är dock om någon i det första laget kunnat föreställa sig den utveckling vi sett på senare år – inte minst med matcher på den gigantiska arenan som uppfördes i mitten av 1950-talet, inför nära 100 000 åskådare.
På herrsidan är förstås ”Barça” en maktfaktor sedan länge. Normalt skulle en motståndarkoll innehålla en genomgång av klubbens förehavanden sedan bildandet, i detta fall november 1899. Frågan är om inte gemene läsare har större behållning av en påminnelse om att detta faktiskt inte är första gången Bajen ställs mot Barcelona i ett Champions League-gruppspel i oktober, än av en redogörelse för gigantens herrbedrifter genom åren. För 18 år sedan föll handbollsherrarna knappt både borta och hemma inför 7451 i Globen.
Åter till damfotbollen, då. Man blev även formellt en del av FCB 2002, men var ett lindansargäng mellan de två översta divisionerna de första åren. 2012 kom första ligatiteln av fyra raka – Athletic Bilbao och Atlético Madrid stack sedan emellan, men fick se sig detroniserade av ”Barça” som blivit ligamästare de senaste fem säsongerna. Tre gånger har också Champions League-deltagandet landat i slutseger.
Truppen
Förstahandskarna roffade Mallorca-bördiga Cata Coll åt sig under fjolårssäsongen. Inte bara i klubblaget – 23-åringen debuterade i A-landslaget i självaste VM-sextondelsfinalen mot Schweiz och följde upp detta med en nolla då Spanien ju vann titelmatchen mot England.
Backlinjen innehåller inte bara renodlade försvarare; Fridolina Rolfö som ju är anfallare i grunden lirar till vänster i Barcelonas fyrbackslinje. Backar är dock onekligen 29-åriga Mapi León och 26-åriga Ingrid Engen, nyckelspelare för Spanien och Norge, även om León finns bland de 15 som tackat nej av skäl som varit vida omskrivna. Högerbacken, Ona Batlle, spelade hela den nämnda VM-turneringen efter att ha avbrutit sin bojkott. 25-åringen är fostrad i ”Barça”, men tillhörde de löften som fick stå tillbaka då klubben värvade friskt sommaren 2017. Som 24-åring återvände hon i fjol, med Manchester United som senaste klubbadress. Offensiven är ju lagets signum, men även bakåt är truppbredden påtaglig – bland rotationsspelarna finns landslagsveteranerna Irene Paredes och Marta Torrejón, samt Esmee Brugts – väletablerad i det holländska landslaget redan nu som 21-åring, och i likhet med Rolfö väldigt offensivt lagd.
Mittfältet mot City utgjordes av Patri, Keira Walsh och Aitana Bonmatí. 26-åriga Patri har haft en tvåvägsroll i Barcelona under snart ett decennium, men lämnade landslaget ihop med nämnda gäng 2022. Hennes båda jämnåriga kompanjoner på mitten är förstås globala stjärnor – Walsh blev världens dyraste spelare då ”Barça” betalade City uppåt sex miljoner förrförra sommaren och Bonmatí utsågs inte bara till världens bästa spelare häromåret, utan betraktas som en av de främsta genom tiderna. Träffar du Bonmatí, så är det förresten missriktad artighet att prata om hur trevligt det är att besöka Spanien; hennes far som varit katalansk självständighetsaktivist var bland de som fick staten fälld för tortyr i Europadomstolen då det skulle rensas upp inför Barcelona-OS 1992. I övrigt i lagdelen, så pockar inte minst 18-åriga nyblivna A-landslagsliraren Vicky López på uppmärksamheten.
Framåt lirade Alèxia Putellas till vänster, jämte norska Caroline Graham Hansen och polska nyförvärvet Ewa Pajor. Putellas behöver ingen närmare presentation; Lionel Messi och Johan Cruyff är de två enda övriga fotbollsspelare som mottagit utmärkelsen Sankt Georgskorset, utdelad till de som särskilt förtjänstfullt verkat för Katalonien och dess kultur – vilket kanske säger än mer än att 30-åringen vunnit allt som går att vinna. Jämnåriga norskan Graham Hansen var en av de värvningar som fick Tyresö FF att implodera, då hon anslöt efter att som 18-åring ha fört sitt land till EM-silver sommaren 2013. Sex år senare bidrog hon med sin övergång till att ”Barça” akterseglat Wolfsburg på den europeiska tronen, och målsnittet är sedan dess nära ett varannan match i såväl klubb- som landslag.
Pawor är även hon värvad från just ”Die Wölfinnen”, men nu i juni. 27-åringen sprutade in mål i Bundesliga i nära ett decennium; 96 baljor på 121 matcher. Och på tal om färska värvningar är Benfica-fansen inte bara tjuriga över Bajens playoffseger – de uppåt sex miljonerna man fick av Barcelona för 21-åriga Kika, kreativ både i kedjan och på mitten, anses inte ha återinvesterats ordentligt. Den otacksamma uppgiften att konkurrera på Putellas kant har 20-åriga Salma Paralluelo, spansk juniorrekordhållare på 400 meter innan hon lade ner friidrotten och redan 30-faldig landslagslirare. Här finns även renodlade strikern Clàudia Pina, även hon en av Las 15, inte längre tillgänglig för Spanien alltså.
Truppläget: Ellie Roebuck, målvakten som värvats från just Manchester City och som rehabiliterat sig efter en stroke, fanns med i Barcelonas matchtrupp för första gången förra helgen. Laget är därmed helt ordinarie.
Säsongen hittills: Primera División är sex omgångar gången och ”Barça” har ”förstås” full pott. Annat vore det om bara första halvlek räknats. I premiären borta mot Deportivo La Coruña blev 0-0 i paus till 3-0-vinst, i Sevilla lät matchens enda mål av Bonmatí vänta på sig till 69:e minuten – och i de två senaste ligamatcherna har Barcelona legat under i paus. 1-0 till Madrid CFF blev dock 1-8 till slut, medan Españols faktiskt motiverade 1-0-halvtidsledning i söndagens derby följdes av att storasyrran vann andra akten med 7-0.
Se upp med: Andra halvlek…
Mattias Jansson
Foto: Bildbyrån