I samarbete med Stig ”Slas” Claessons arvtagare har Hammarby Fotboll valt att hylla en av Södermalms främsta konstnärer och författare genom tiderna. Med hans egna motiv från olika delar av Södermalm och Söderort, där Slas levde och verkade, kommer en serie av tröjor att presenteras, med tre olika motiv som start: Hammarby Sjö, Barnängen och Gropen – som nu finns hos Intersport.
Flera grönvita röster har skrivit texter om de olika platserna som illustreras – alla en självklar del av det vi känner som "Bajenland”. Inte nog med att tröjorna i sig uppmärksammar Slas storhet, en del av intäkterna kommer även oavkortat att gå till ett projekt i syfte att bevara och synliggöra hans verk och eftermäle.
Tröjorna finns nu att köpa på Intersports butiker i Skrapan och Farsta samt i webbshopen. Priset är 399 kr och tröjorna finns i storlekarna XS-3XL.
Stig “Slas” Claesson – En del av Hammarby
Stig Claesson (1928–2008), mer känd som “Slas”, var en av Sveriges mest folkkära författare och konstnärer. Med sina karakteristiska illustrationer och berättelser fångade han det vardagliga livet i Stockholm, inte minst på Södermalm där han själv bodde och verkade. Slas var djupt förankrad i arbetarklassen och de vanliga människornas perspektiv, något som också speglas i hans konst och litteratur.
Hans kärlek till Hammarby var tydlig. I både texter och bilder skildrade han klubbens själ, den lokala gemenskapen och stoltheten över att tillhöra Bajen. Hans konst, ofta med enkla men uttrycksfulla linjer, fångade känslan av
Södermalm och dess människor – en känsla som lever kvar än idag.
Med dessa motiv hyllar vi Slas och hans unika förmåga att skildra livet på
Söder och kärleken till Hammarby.
”Var exakt den låg vet vi inte. Men har det någon betydelse?”
Det var i området runt Barnängen som Hammarby IF tog sina första steg. Det var från fabrikerna i området som de flesta medlemmarna kom.
Vid tiden för Hammarby IF:s födelse var det mer välbärgade medborgare som ägnade sig åt idrott, men 1888 samlade den idrottsintresserade ingenjören Axel Robert Schönthal ett antal roddintresserade vid Barnängen och Hammarby sjö. Året därpå skulle bli historiskt då Axel Robert Schönthal och andra den 10 april 1889 grundade dagens Hammarby IF, då under namnet Hammarby Roddförening.
Hammarby rodd hade en egen lokal i Barnängen. Var exakt den låg vet vi inte. I DN annonserar Hammarby att det första årsmötet (april 1890) hålls ”å vanlig ställe”. Det vanliga stället som nu har gått i glömska.
Det känns lite typiskt Hammarby att inte dokumentera platsen. Men har det någon betydelse? Våra antagonister kan ha ett minnesmärke på en plats de sedan länge lämnat. Vi är kvar på de gator där vi har våra rötter. Vi håller våra kvarter levande.
Adam Carlquist
”Där satt de, på samma plats match efter match.”
Där satt de, på samma plats match efter match. I kurvan på gamla Hovet ovanför ingången med Grundigskylten. ”Än går det vågor på Hammarby sjööööööö” ljöd ramsan och vi började undra var det var för lirare med de sköna stämmorna.
Johan Tomten Johansson och Dick Kjellander hette de. De var arbetspolare på Fritidsresor. Jag lärde sedermera känna dessa genuina Hammarbysupportrar som hade hängt med sedan gamla Josses dagar. Portfölj på bandyn och Kvarnen före fotbollen, mer äkta än så blir det inte.
En kall decemberdag 2008 tystnade sången från Tomtens strupe när han lämnade jordelivet men hans minne finns kvar och Tomten har blivit ett begrepp på Söder.
Och det går fortfarande vågor på Hammarby sjö och de kommer aldrig att mojna.
Stefan Magnusson
”Han kan inte ha varit äldre än sex när det hände, så jag vet inte hur sant påståendet är.”
Jag har en polare som påstår att han fick en femma av Nacka när han lirade nere i Gropen. Han kan inte ha varit äldre än sex när det hände, så jag vet inte hur sant påståendet är.
Ni vet vad Roffe Wikström sjunger på skivan Bajen Forever:
”Om man har lirat nere i Gropen blir man en Hammarbyman
Det kan hända mirakel när det ser som mörkast ut”
Så vi tror på min polare. Vi tror att det är sant eftersom det då och då faktiskt händer mirakel i Bajenland.
Vi tror alltid på Hammarby.
Adam Carlquist