11 juli 2024

Asato Miyagawa klar för Hammarby

26-åriga Asato Miyagawa är Bajens andra nyförvärv i årets sommarfönster. Japanskan ansluter från Tokyo Verdy Beleza, trea i inhemska ligan under den nyss avslutade säsongen.


– Vi är otroligt glada över att Asato väljer Hammarby. Hon är en mycket meriterad spelare som vi hoppas kan bidra till ytterligare framgångar för Hammarby. Vi ser henne mest som mittfältare även om hon har och kan spela på andra positioner. Jag har en mycket bra känsla att hon kommer bidra till ett ännu bättre Hammarby, säger sportchef Johan Lager.

Yokohama-bördiga Miyagawa har 26 A-landskamper på meritlistan och kontraktet med Hammarby är skrivet säsongen 2026 ut. Hon har tidigare spelat en hel del ytterback men under den senaste säsongen främst som innermittfältare.

– Jag är väldigt glad över att komma till en klubb med så fin historia i Sverige. Jag ser fram emot att spela inför alla supportrar, säger Asato Miyagawa i en HTV-intervju som släpps senare under dagen.

Asato är alltså från Yokohama där hon föddes den 24 februari 1998, men har hela sin fotbollsbakgrund några mil norrut, i huvudstadsklubben Tokyo Verdy Beleza.

Nyss fyllda 16 år spelade hon varje match och noterades för två baljor då Japan vann U17-VM i Costa Rica och som 18-åring flyttades hon upp i A-truppen.

Verdy Beleza var då regerande ligamästare och Miyagawa skulle inte bara
medverka till att försvara titeln under sitt första seniorår – klubben vann
mästerskapet ytterligare fyra år på raken. Bland höjdpunkterna i den tidiga
karriären märks också att Miyagawa tagit såväl brons som guld i U20-VM.
På A-landslagsnivå kom debuten vid 21 års ålder, då årliga SheBelieves Cup hölls i USA, med spel på högerbackspositionen i hela 3-1-segern mot Brasilien.

I hemma-OS 2021 som ju genomfördes inför tomma läktare spelade hon hela 0-1-förlusten mot Storbritannien i gruppspelet, och även den kvartsfinal där blivande finalisten Sverige ju gick segrande med 3-1.

De senaste fyra säsongerna har helgrönt skrudade Verdy Beleza blivit ligatrea. Nu väntar alltså en flytt till andra sidan jorden för Asato Miyagawa, som skrivit på ett kontrakt över två och ett halvt år.

Varmt välkommen till Hammarby IF, Asato!

Foto: hammarbyfotboll.se/Johan Gustafsson

Nyheter

Dam