20 oktober 2024

Derbyt återupptas på måndagen - spelas klart utan publik

Annons
banner
Annons
banner

Det avbrutna derbyt kommer att återupptas på måndagen med start klockan 14 inför tomma läktare.

Det var i den 76:e matchminuten derbyt mellan Hammarby och Djurgården avbröts på grund av inkastad pyroteknik från bortalagets läktarsektion. Vid det efterföljande matchmötet tog polisen beslutet att upplösa det offentliga tillståndet med följden att läktarna skulle utrymmas. Hammarby, Djurgården och SEF:s representanter var dock av åsikten att matchen skulle återupptas med publik på läktarna.

- Svensk fotboll har rutiner för hur den uppkomna situationen ska hanteras och de riktlinjerna följde vi. Vi var överens om att matchen skulle slutföras. Vi redogjorde för polismyndigheten om vilka åtgärder vi vidtagit och att vi bedömde att de som åsamkat avbrottet hade lämnat arenan. Polisen menade däremot på att det inte var tillräckligt, och svaret på vår fråga om vad vi kunde göra ytterligare var att beslutet redan var fattat, alltså att de upplöst det offentliga tillståndet, säger Hammarbys säkerhetsansvarige Göran Rickmer och fortsätter:

- I min värld är det här ett politiskt beslut i grund och botten, vi har känt på oss att en sådan här åtgärd skulle komma förr eller senare. Man vill stämma i bäcken, helt enkelt. Jag tycker det är olyckligt, vi har haft en bra samverkan med polisen fram till nu. Jag menar att det här beslutet spelar de som åsamkat avbrottet i händerna, därför nu kan supportrar plötsligt påverka matchslutet. Vi får dessutom inte den hemmafavör vi ska ha med publiktryck och så vidare.

Stora delar av Hammarbypubliken vägrade att lämna arenan, och till slut kom Hammarby och Djurgården fram till att matchen ska spelas klart på måndagen.

- Svensk fotbolls ambition är att matchen ska spelas klart, och när avbrottet blir så pass långt som det blev finns det sportsliga aspekter att ta hänsyn till. Det vi kom fram till efter att ha diskuterat situationen ingående var att återuppta matchen i morgon. Då är det alltså knappt femton minuter plus tillägg som ska spelas, säger Göran Rickmer.

Nyheter

Herr