21 augusti 2024

Hammarbys jubileumsställ för Allsvenskan 100 år

Annons
banner
Annons
banner

Allsvenskan firar 100 år och nu på måndag kommer Hammarby att spela en jubileumsmatch på hemmaplan mot GAIS. I denna match kommer laget att bära en replika av 1924 års matchställ. Själva matchtröjan finns även till försäljning för supportrar online och i butik.

Hammarby har valt att hedra Allsvenskans 100-årsjubileum genom att ta fram en tröja som återspeglar hur spelarna som gick in på planen i augusti 1924 var klädda. Efter sammanslagningen med Johanneshofs IF några år tidigare så innebar detta ett matchställ bestående av svartgul ”tigerrandig” tröja, blå shorts och svartgula strumpor.

Tröjan har lång ärm, krage och snörning vid hals. Vid 1924 hade klubben inget klubbmärke på bröst, vilket vi valt att också hedra, medan det i nederkant återfinns en vävd etikett som visar klubbemblem och syfte. Även Crafts logotyp är flyttad till denna etikett. Hammarbys ordinarie tröjpartners avstår logotypexponering på tröja för denna jubileumsmatch för att hedra klubbens historia.

Bakgrunden till de blå shortsen är inte riktigt klarlagd, ej heller nyansen av blå. Dock har denna ljusblåa färg funnits i historien och en teori är att färgen är hämtad från Johanneshofs klubbmärke och att Hammarby därmed även tog över shortsen vid sammanslagningen 1918.

De första åren i Allsvenskan spelade spelarna utan siffror på rygg, men efter några år blev det vanligt att spelarnas tröjor fick fastsydda rutor med siffra bak på tröjan. Så har vi gjort även i denna tappning, där spelarnas matchtröjor har siffror på ryggen som sytts på för hand. Siffrornas typsnitt är specialframtaget, med ett typsnitt från 1920-talet som utgångspunkt, men som samtidigt anpassats för Hammarby och därmed också blivit helt unikt.

– Vi var tidigt säkra på att vi ville göra 1924 års matchställ till detta jubileum. Hammarby såg ju inte riktigt ut då som vi gör nu, men det är också detta som kittlar. Inga onödiga kompromisser, Hammarbys historia är värd att respekteras så långt det är möjligt, säger Peter Holmberg, marknadschef på Hammarby Fotboll.

Tröjan är framtagen helt från ”scratch” i tätt samarbete med Craft, för att kunna bäras med stolthet av Hammarbys spelare och fans. En utmanande uppgift har varit att få fram en kvalitet som både respekterar originalet från 1924 och som samtidigt ska gå att spela en allsvensk match i. Resultatet är en tröja som uppfyller båda syften, med noggrant avvägda val av material och detaljer.

– Vår förhoppning är att tröjans utformning och arbetet som ligger bakom på ett bra sätt förmedlar den speciella känsla som vi tillsammans med klubben försökt komma åt. En känsla av 100 års historia, fyllda till brädden av traditioner och minnen, säger Daniel Ekelund, designer på Craft.

Tröjan finns till försäljning nu i webbshopen hos Intersport. Den finns också att köpa på plats på Intersport Skrapan och Farsta som öppnar klockan 10. Tröjan kommer att kosta 1199 kronor och kommer i storlekarna XS-3XL.

Köp tröjan här.

Inför jubileumsmatchen och dagens release av jubileumströjan har vi passat på att uppmärksamma vår egen historia med fokus på klubbens spel i Allsvenskan genom ett antal filmer som du ser nedan. Och ytterligare en film väntar.

Därför spelade vi i tigerrandigt | Historien bakom våra matchställ

Hammarbys historia: Från 1300-talsgård till Allsvenskan

Häng med på en vandring genom Hammarbys Söder.

Hammarbys historia: 100 år av allsvensk historia

I augusti 1924 var Hammarby med och spelade i den första upplagan av Allsvenskan. Tillsammans med HIF-historikern Benjamin Thorén går vi igenom det viktigaste som har hänt sedan dess.


Foto: Fritz Dölling

Nyheter

Herr