17 september 2024

Motståndarkollen: Sport Lisboa e Benfica

På onsdagskvällen väntar Hammarbys hemmamöte i playoff till Champions League. Här är en närmre titt på klubben och laget Benfica inför Bajendamernas första kontinentala match sedan 1980-talets inofficiella bravader.

Historik: Den 28 februari 1904 togs initiativet till att bilda en fotbollsklubb. Sammankomsten skedde i då ruffiga stadsdelen Belém, där ju Lissabons tredjeklubb Belenenses annars har sitt fäste. Förhållandena för utövandet på närbelägna fältet Terras do Desembargador var spartanska, inte minst för att man delade ytan med Portugals armé, vars övningar ofta förstörde planen helt. Det blev också startskottet för ärkerivaliteten med grönvita Sporting Clube de Portugal, eller Sporting kort och gott – som varit igång i några fler år och kunde locka över åtta av de rödvita spelarna. Räddningen för Sport Lisboa blev sammangåendet med Grupo Sport Benfica, som utöver bättre faciliteter också var framgångsrika inom cykling. Örnen i emblemet fick därmed sällskap av ett cykelhjul; dagens utformning, och klubben sitt nuvarande namn.

Precis som Bajen tillhör framgångarna i velodromerna det förgångna och respektive sektion är vilande, men i likhet med HIF är Benfica en flersektionsförening med många lagsporter och även några udda örnar som rullskridskohockey och biljard. Men på onsdagen handlar det som bekant om Champions League-playoff i paradgrenen fotboll, där Benfica på herrsidan kan stoltsera med 86 större titlar varav två i Mästarcupen. SLB är också bokstavligen en av världens största klubbar, med nära 300 000 medlemmar – man skuggar River Plate, Bayern München och Boca Juniors på det området. Inför lottningen gick vi igenom Bajens sju potentiella motståndare och fick således ett hum om den portugisiska storklubbens damverksamhet, som vi förstås ska gå in lite närmre på här.

I december 2017 påbörjades förberedelserna inför höstens säsongstart i andradivisionen, för den nya sektionen. Precis som herrarna i och med det språkliga och kulturella bandet till forna kolonin Brasilien ofta värvar därifrån, så ingick nu sju-åtta brassar i den första damtruppen – som hade lekstuga med bara ett poängtapp och 365-31 i målskillnad på de 20 matcherna. Över 18 gjorda mål per match säsongen 2018/19 vittnar förstås om att bredden inte är den bästa inom sporten. Spetsen är däremot allt mer respektingivande. Porto har inte hoppat på tåget ännu och därmed är Braga, utmanare även på herrsidan, de som eventuellt kan ge Sporting eller Benfica en match i toppstriden – där As Águias, örnarna, tog över efter pandemin och 2023/24 vann fjärde raka ligatiteln.

Sett till Europaspel har såväl Braga som Sporting gjort bra ifrån sig, men Benfica har seglat ifrån. Efter att ha nått gruppspelet i Champions League 2021 och där kryssat mot Bayern München innan man besegrade Häcken, så tog sig laget ända till kvartsfinal 2023/24. Man höll då alltså jumbon Rosengård och även Eintracht Frankfurt bakom sig, för att sedan ryka mot Lyon som ju gick hela vägen till final mot Barcelona – som man luggade på poäng i ett 4-4-gruppmöte hemma på lilla men utsålda Benfica Campus. Hemmamötet med Lyon lockade 19 736 till Estádio da Luz, där man också emellanåt når upp till liknande nuffror i ligaderbyna mot Sporting, medan intresset är betydligt mer blygsamt i lunken. Nuvarande CL-playoff nådde Benfica via 3-1 mot Nordsjælland och 4-0 mot SFK Sarajevo.


Truppen

Målvaktsbesättningen består av tyskt U-landslagsmeriterade 26-åringen Lena Pauels, som gjorde 76 ligamatcher över sju säsonger då hon konkurrerade med blandad framgång i Werder Bremen, och konkurrenten Rute Costa som är några år äldre och oftast med i Portugals landslag om än långt ifrån etta.

Försvarslinjen innefattar tre av Portugals backar från VM 2023, där Carole Costas 169 (!) matcher för As Navegadoras och 34-åringens stora erfarenhet av spel i Bundesliga sticker ut. Bland de defensiva märks också Marit Bratberg Lund, vänsterback värvad i sommarfönstret från Brann där hon etablerade sig i Norges landslag. 23-åriga nigerianskan Christy Ucheibe – förstås också landslagslirare – rekryterades från ASSI året efter att hon mötte Bajen i Elitettan med Kalix-klubben. Lite av en omställning, får man förmoda.

Mittfältet stoltserar bland annat med 28-åriga Andreia Norton, värvad häromåret som en del av detroniseringen av Braga och självskriven på Portugals innermittfält. Där håller även 24-åriga Andreia Faria till i en balansroll. Ytterligare fysik står jämnåriga och Bundesliga-mångåriga Anna Gasper för, sedan hon anslöt från Austria Wien i fjol. Här finns också spanska yttern Andrea Falcón, 27-åring som kom fram genom Barcelonas ungdomsled och tog sig in i Spaniens landslag (dussinet framträdanden) under tiden i Atlético Madrid, för att sedan återvända till ”Barca” och ansluta till Benfica i fjol efter en sejour i mexikanska América.

Anfallet är i gengäld där man lagt krutet. Truppen innehåller numer bara två brasilianskor, men 24-åriga Nycole Raysla plockades in i landslaget under Pia Sundhages tid som förbundskapten. Inför säsongen hämtades Jody Brown, 22-årig målspruta i Jamaicas landslag, från Florida State. Vilken klubbens stora värvning inför den nyss påbörjade seriesäsongen och Champions League-kvalandet är råder det dock ingen tvekan om. 31-åriga Cristina Martín-Prieto har öst in mål i spanska Liga F sedan tonåren och i fjol blev det 17 ligabaljor för Sevilla – endast en Barcelona-duo var före i skytteligan.

Säsongen hittills? Den är bara barnet. Vid sidan av de nämnda CL-kvalmatcherna som spelades i Bosnien med Sarajevo-klubben som värd, så har Campeonato Nacional Feminino bara hunnit med två omgångar. I hemmapremiären ställdes ett roterat Benfica mot fjolårsåttan Torreense och klarade sig med ett tidigt rött kort och vissa besvär undan poängtapp; 2-1. I fredags gjorde man sedan den korta resan till solkusten för att ta sig an Estoril – och även här fick man slita något. Åtminstone i en halvlek – sedan blev 1-1 programenliga 4-1 mot nykomlingen.

Se upp med: Bollskickligheten, kort och gott. Det lär i detta dubbelmöte handla ovanligt mycket om att snabbt få en uppfattning om domarteamets (slovakiskt-litauiskt på Tele2 Arena) bedömningsnivå och sedan agera utifrån det mått av fysik som Hammarby tillåts att utsätta portugisiskorna för.

Mattias Jansson

Foto från bortamötet med Rosengård i januari: Bildbyrån

Nyheter

Dam