22 mars 2025

Motståndarkollen: Växjö DFF

På söndagen är det äntligen dags för seriepremiär på Södermalm. I höstas blev det en komfortabel bortaseger i Småland, men Hammarby har hemmarevansch att fordra på Växjö, som landat åtta i tabellen de senaste två säsongerna. Här är en närmre titt på motståndarlaget inför matchen.

Historik: Den svartskrudade motståndklubben bildades inför säsongen 2014. Växjö FF som var en renodlad förening för damfotboll slogs då ihop med damsektionen hos Hovshaga AIF, som bland annat fostrat VM 2003-spelaren Frida Nordin och Nellie Karlsson, Linköpingsförsvararen som länge spelade för VDFF. En helt vanlig fusion alltså, även om det är anmärkningsvärt att både VFF och HAIF grundades 1986. Den nya föreningen tog över Hovshagas plats på tredje serienivån, Division 1 alltså, och tajmingen hängde ihop med att Östers IF just lagt ner sin damverksamhet. Diskussioner fördes med Öster om ett samgående, då ÖIF som alltid tillhört de två högsta serierna ramlat ur, men man lyckades inte komma överens.

Denna första säsong blev laget tvåa efter IFK Kalmar, men 2015 vann man serien och Falkenberg-gänget IF Böljan var chanslöst i Elitettan-kvalet. Under debutsäsongen i andradivisionen var VDFF bara två poäng bakom Hammarby, som tog hand om andraplaceringen bakom LB07 och klev upp. 2017 lyckades Växjö vinna Elitettan, med Anna Avnegård som rejält tongivande 33-målsskytt. Efter tre år i mittenskiktet blev Växjö jumbo 2022, men man studsade tillbaka via serieseger i Elitettan och har etablerat sig som damallsvenskt mittenlag. För att runda av och uppdatera fjolårets avdammade historik, vilket vi kommer ägna oss åt en del i årets seriespel, kan konstateras att VDFF slutade åtta såväl 2023 som 2024.

Vinterövergångar: Nesrin Akgün, som Olof Unogård framgångsrikt skolade om från mittfältare till högerback i fjol, lämnade för Häcken då kontraktet löpte ut. Mittbacken och kaptenen Emma Pennsäter valde å sin sida att återvända till Rosengård efter sju års bortavaro, varav fyra säsonger i Växjö. Heidi Ellingsen som dragits med en del skavanker har vänt hem till Norge och Branns mittfält, och från den lagdelen har VDFF även tappat balansspelaren Alexandra Jonasson till Djurgården. I övrigt handlar det på ut-fronten om en handfull spelare som klubben släppt ifrån sig, utom möjligen att unga Thórdís Elva Ágústsdóttir vänt hem till Island i förtid.

Bajen torde ha bra koll på Växjös japanska liga – nu ställs vi mot klubbkamraten Suzu och mot en anfallare som jämnåriga Asato Miyagawa mött frekvent i inhemska serien.

De som breddat truppen ser ut att vara från en något högre hylla än spelarna som fått kliva vidare nedåt. Ny försvarare är exempelvis finländska löftet Helmi Raijas från HJK. Klart påtänkt för elvan är nog vänsterbacken Nellie Karlsson, som varit med på resan med spel i såväl Hovshaga som Öster och VDFF, och nu återvänder från Linköping. Erfarna mittbacken Josefin Harrysson från Kristianstad känns också som en klok värvning, och en annan skånska med rutin som man hämtat in är mittfältaren Ebba Wieder, åter i serien efter en utflykt till Brann. Hon får bland annat konkurrera med Hammarby-lånade Suzu Amano, medan det till mittfältet också hämtats in ett för den oinvigde oskrivet collegekort i kanadensiska Chloe Minas. Även i anfallet har man ett japanskt lån, 27-åriga Miho Kamogawa som man sätter stora förhoppningar till. Till offensiven har Växjö slutligen hämtat bitiga Maja Bodin, som således inte följde med KIF ner i Elitettan.

Försäsongen och Svenska Cupen: Växjö valde inför gruppspelet att lira träningsmatcher mot seriekollegorna Kristianstad och Vittsjö (1-2-bortaförlust och 2-0-hemmaseger) samt att ta sig an överkomligare motstånd i form av Elfsborg och Värnamo, där det blev klara vinster. Därefter inledde man med att tappa 3-1 till 3-4 borta mot Malmö FF – det räckte inte att Miho Kamogawa (som svarat för tre påsar i sitt första framträdande i föregående försäsongsmatch) blev tvåmålsskytt och att Bodin också omgående hittade rätt, då Sara Kanutte blev hattrickskytt. Ombytta roller blev det då Linköping kom på besök; VDFF hämtade upp 0-2 till 2-2. Avslutningsvis stod man upp rätt bra mot Rosengård på Malmö IP, i en uddamålstorsk där Bryndís Níelsdóttir svarade för 1-2-reduceringen.

Truppläget: Karlsson har ännu inte kunnat debutera i backlinjen och i försvaret tycks även grekiska Vasiliki Giannaka ha en bit kvar. Lovande mittfältaren Victoria Svanström var däremot tillbaka med ett inhopp mot FCR.

Kompisar från förr: Redan nämnda Amano och Unogård, förstås.

Se upp med: Växjö har anfallare med ganska påtaglig genombrottskraft och ett spelskickligt mittfält där bakom; det gäller att ha koll och att helst inte sjabbla på mittplan. Och då backlinjen dras med ett par jobsposter finns danska landslagskeepern Maja Bay Østergaard som sista utpost.

Mattias Jansson

Foto: Bildbyrån

Nyheter

Dam