16 september 2024

Slagläget gled Bajen ur händerna

Annons
banner
Annons
banner

Bajen som hade chans att göra ett ryck i tabelltoppen åkte på ett tungt poängtapp, då Norrköping lyckades rädda 1-1 i 87:e minuten, efter att Jusef Erabi gett de grönvita ledningen med sista bolltouchen innan paus. ”Peking” tog sig visserligen tillbaka i matchen på ett förtjänstfullt sätt och gästernas trippelbyte med halvtimmen kvar fick effekt, men nog kunde också Hammarby ha stängt tillställningen innan det började osa katt i egen box. Här är kryssmatchen summerad i minuter och foton.

0’ Då hela den framgångsrika vänsterkanten med Shaquille Pinas och Bazoumana Toure stängdes av efter att båda dragit på sig årets tredje varning mot Göteborg senast, så behövde Hammarby ändra om då nästa kamratmöte väntade efter landslagsuppehållet. Marc Llinares tog ihop med Oscar Johansson hand om den flanken mot Norrköping, medan Montader Madjed klev in på den högerkant där han gjorde ett starkt inhopp mot ”Blåvitt”. Och inte minst var Hampus Skoglund tillbaka bakom honom efter sin hjärnskakning senast Bajen lirade allsvenskt hemma.

3’ Duon som tagit plats i elvan till följd av avstängningar var omgående involverad, i matchens första halvläge. Llinares fick kontroll över Tesfaldet Tekies svepande boll mot vänstra hörnflaggan och slog ett inlägg där Yahya Kalley tvingades nicka till hörna framför Madjed.

25’ Viktor Eriksson och Pavle Vagić kunde, tidvis med hjälp av bland andra Tekie, släcka det mesta i omställningsväg samtidigt som Hammarby fortsatt fick fram halvlägen. Dock var Jesper Ceesays skott ur högerläge, som gick ett par decimeter utanför bortre stolproten och välte Warner Hahns vattenflaska, kanske det vassaste läget under första trekvarten.

45+2’ Men dagens första halvlek blev längre än så eftersom Amadeus Sögaard behövt behandling kring dess mitt. Och i den andra tilläggsminuten av två tog sig Madjed starkt förbi Ceesay – för att sedan få på ett perfekt inlägg över David Mitov Nilsson från kortlinjen. Jusef Erabi mötte vid bortre stolpen, med en nick som via backknä gick upp i nättaket. Psykologiskt, onekligen.

63’ De 21 302 på plats fick se Hammarbys spel klaffa även inledningsvis i andra halvlek – och sångsynken mellan norra och västra satt också bättre än vanligt. Det kändes sammantaget frid och fröjd, förutom att det där 2-0-målet aldrig kom. Med knappa halvtimmen kvar gjorde dock Norrköping ett trippelbyte som skulle få obehaglig inverkan – oväntad sådan, då Christoffer Nyman som inte travat rent sedan slutet av första halvlek var en av de som klev av.

66’ Tim Prica ställdes efter någon minut på planen i en mot en-läge med Eriksson, där hans studsande skott inte hittade förbi Hahn. Och katt skulle det osa fler gånger.

80’ Norrköping hade två avslut ur högerläge som bommade målramen, inom en minut med knappa kvarten kvar. Och alldeles därefter ledde två missbedömningar till ett sanslöst dubbelläge för östgötarna. Först trodde båda mittbackarna att Arnór Traustasons stickare skulle rinna ända ner till Warner – vilket den inte alls gjorde; Prica hann med enkelhet emellan och rundade målvakten ur snäv högervinkel, för att sedan söka Ísak Andri Sigurgeirsson som han byttes in ihop med. Då trodde Eriksson och Skoglund båda att den andre skulle rensa framför islänningen, som istället fick vräkas omkull resolut av Victor; en satsning som gästerna hade synpunkter på men som bedömdes träffa tillräckligt av lädret.

87’ Visst var 1-1-målet en kalldusch på sitt sätt, men alltså inte såtillvida att den kom som en blixt från klar himmel. Ett grönvitt bolltapp djupt i egen tredjedel gav Prica chansen att forsa fram till höger och söka Sigurgeirsson. Då islänningen inte fick träff på sitt klackförsök fanns istället Vito – japp, inbytt vid samma tillfälle även han – där för att raka dit kvitteringen.

90+3’ Hammarby såg inte ut att hinna skapa något i replikväg. Med tio (!) sekunder kvar av de tre tilläggsminuterna kom ändå läget. Fredrik Hammar passade likaledes inbytte Divine Teah som satte fart på offensiv planhalva, åkte slalom förbi flera blåklädda och fann Erabi på straffområdesgränsen. Jusef fann Nahir med en kort passning och kaptenen lyckades göra matchens sista spark till ett potentiellt förlösande målskott, men vänsteravslutet var inte tillräckligt vasst för att överlista Mitov Nilsson – som tröstade den bedrövade motståndaren efter slutsignalen.

I nästa omgång väntar Elfsborg på bortaplan – boka din söndagsresa med Bajen Fans här! Nästa hemmamatch spelas torsdagen den 26 september då Häcken kommer på besök – här finns biljetterna. Dessförinnan vankas det som bekant Champions League-playoff redan nu på onsdag. Köp plåt till damernas hemmamöte med Benfica på Tele2 Arena på denna länk.

Mattias Jansson

Foto: Bildbyrån

Nyheter

Herr