24 september 2024

Motståndarkollen: SLB

Medan såväl Hammarby som Häcken varit damallsvenskt spellediga den gångna helgen, så har Benfica lirat ligamatch. Här är en kort titt på läget hos portugisiskorna inför onsdagens bortaretur i Lissabon, i Champions League-playoff.

En titt på klubbhistoriken hos Sport Lisboa e Benfica, ihop med en genomgång av den rödvita truppen, finns i motståndarkollen inför 1-2-mötet på Tele2 Arena.

Truppläget: Ingen som följde playoffmötets första match kunde ju missa skadan Christy Ucheibe ådrog sig, då hon tacklades (sjysst) av Julie Blakstad mitt i första halvlek. Det blev inget roligt återseende med Bajenpubliken för den den 23-åriga nigerianska landslagsmittbacken, som värvades från vår Elitettan-motståndare ASSI inför 2020 års säsong – den fysiskt starkaste i Benficas trebackslås väntas bli borta i fyra till sex veckor. I onsdags ersattes Ucheibe av Laís Araújo, den 28-åriga brasilianskan som hade några duster med Hammarby-läktarna.

Sedan sist: Araújo startade på söndagen mot sina tidigare lagkamrater i Famalicão, från Braga-trakten i norra Portugal, klubben hon anslöt ifrån för halvtannat år sedan och som kvalade sig kvar i Campeonato Nacional förra säsongen. Benfica gjorde fem roterande förändringar i sin startelva – bland annat saknades Carole Costa, mittbacksveteranen som fick Cathinka Tandberg varnad; nog bör det ha handlat om att 34-åringen vilades, då kylsprayen mest såg ut att vara rekvisita.

As Águias vann hursomhelst programenligt denna hemmamatch med 4-0. Cristina Martín-Prieto som gjorde 1-1-målet mot Bajen ordnade här ledningsbaljan kvarten in och då brasilianska landslagsanfallaren Nycole Raysla gjorde tvåan tidigt i andra var resten en formsak, där Benfica kunde belasta och byta som planerat. Laget har därmed full pott efter tre omgångar, precis som rivalen Sporting Lissabon, och så lär det fortgå – i den här ännu ojämna serien där FC Porto förvisso startat upp sitt damlag och inlett i tredjedivisionen nu i höst, så är derbyna avgörande. Träffen man tycks ha fått på värvningen av anfallaren Martín-Prieto från Sevilla, då haussade Kika såldes till Barcelona för uppåt sex miljoner kronor i juli, kan vara tungan på vågen.

Övriga förutsättningar: Matchen i Lissabon spelas givetvis på en naturgräsplan av högsta klass – arenan må vara något mindre än Hammarby IP, men belägen i SL Benficas anläggning, som är en av kontinentens mest imponerande. Konstmattan på Tele2 Arena var inget ovant underlag för Benfica, medan det skulle kunna passa Bajen ganska bra med gräs. Väderprognosen säger att Hammarbys besök i Portugal tajmar med ett lågtryck; strax över 20 grader och lätt regn samt dimma över Tajo-bukten där anläggningen är belägen väntas.

Vidare vann förstås Benfica första matchen helt för egen maskin, det är alla överens om, men lika tydligt var det CL-erfarna laget bättre på att vända det slovakisk-litauiska domarteamets bedömningsnivå till sin fördel. I returen har en betydligt mer meriterad domare tillsatts; 41-åriga Désirée Grundbacher är regelbundet huvudansvarig för herrmatcher hemma i de två högsta schweiziska divisionerna och bistås i denna CL-match av ett likaledes tyskspråkigt team.

Mattias Jansson

Foto: Kenta Jönsson och Bildbyrån

Nyheter

Dam